3D Schieten
De term 3D schieten verwijst naar schieten op 3-dimensionale levensechte doelen gemaakt van een speciale foam die in een vooropgesteld parcours een jacht ervaring nabootsen .
De oorsprong van 3D schieten komt dan ook uit landen waar de handboog veel wordt gebruikt voor de jacht.
De 3D dieren gaven de jager de mogelijkheid om veel te trainen voor het echte werk, maar na verloop van tijd begonnen clubs met het opzetten van cursussen en wedstrijden om jagers meer uitdaging te geven, dit heeft geleid tot wat we vandaag kennen als de steeds populairder wordende tak van handboog schieten, het 3D schieten.
De doelen kunnen lijken op alle soorten dieren en fantasiefiguren in verschillende maten – van stinkdieren tot giraffen en alles daar tussenin , waaronder fabeldieren, dinosaurussen en aliens!
3D schieten is een geweldige manier om te genieten van het buitenleven met vrienden en familie en tegelijkertijd worden je handboogskills op de proef gesteld door de verschillende uitdagende manieren waarop de doelen staan opgesteld. Afstanden schatten en goed met je boog kunnen omgaan (en ook met de beperkingen daarvan) zijn daarbij erg belangrijk.
Benodigde uitrusting:
Er is niets bijzonders nodig om aan de slag te gaan met 3D schieten – Iedere handboog is te gebruiken, wél moet je de soort te gebruiken pijlpunten in de gaten houden, bijv. een speciale veld of 3D punt. Echte jachtpunten zijn in Nederland niet toegestaan. Veel boogschutters presteren zeer goed met een recurve of houten handboog.
3D schieten kent standaard de klassen Freestyle recurve (fsr), compound unlimited (cu), compound blank (cb), barebow recurve(bbr), bowhunter recurve(bhr), Historische boog (hb), longbow (lb).
3D schieten is meestal in een bosrijk gebied, dus goede wandelschoenen en aan de weersomstandigheden aangepaste kleding zijn geen overbodige luxe. Loshangende kleding en koordjes zijn uit den boze.
Een handig item is een hark, om de gemiste pijlen mee te zoeken in de meestal losse bodem. Een oude houder voor een verfroller voldoet trouwens ook prima . Het beste is natuurlijk om gewoon raak te schieten.