Handboogschieten

Het handboogschieten is bij veel mensen bekend van het schieten op blazoenen, ronde schijven van samengeperst stro met een blad met cirkels erop. Dit is dan het 2D schieten, ook wel FITA-schieten genoemd. Dit is wat je ziet bij o.a. de Olympische wedstrijden.  Handboogschieten is voor bijna iedereen weggelegd. In het algemeen gesproken zijn er 3 stromingen en 2 manieren van schieten. De drie stromingen zijn: Traditioneel, Recurve en Compound.

Schieten

De twee vormen van schieten zijn: Instinctief en vizier.

Instinctief

Hierbij heb je alleen de boog en jezelf nodig. Dit is een moeilijke manier, maar je gaat echt een gevoel met de boog ontwikkelen. Wat je doet is de boog leren kennen. Het is vooral goed kijken in welke richting de pijl gaat tengevolge van de handelingen die je doet. Dit vergt meer oefening dan vizier schieten. Dit kan met zowel traditionele als recurve bogen.

Vizier

Dit is een makkelijkere manier van schieten. Met de hulp van het vizier kan je makkelijker het doel raken. Dit is bijna altijd standaard op een compound boog en wordt vaak gebruikt op recurve bogen in de discipline freestyle recurve

Traditioneel

Dit wil zeggen met een houten boog schieten zoals ze dat al 10.000 jaar lang doen. Het is dan vooral één worden met de boog. Alleen jij en de boog. Bij deze stroming wordt ook alleen geschoten met houten of bamboe pijlen. Voor deze vorm zijn bogen zoals de longbow, de jachtboog en de ruiterboog geschikt.

Recurve

Dit is een boog die op Olympisch niveau wordt gebruikt. Hier zitten moderne materialen in verwerkt en soms zijn de bogen helemaal van kunststof of metaal. Op deze boog kunnen richt- en hulpmiddelen gebruikt worden waardoor er een andere manier van schieten mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat je het richten met de boog sneller onder de knie krijgt. Hierbij is er nog wel kracht nodig maar meestal minder dan bij een traditionele boog. Extra toevoegingen kunnen o.a. zijn: een vizier, een clicker en stabilisatoren.

Compound

Dit zijn de moderne bogen met de meeste technische snufjes. Deze boog kan helemaal op je afgesteld worden zodat hij perfect is voor jouw manier van schieten. Deze bogen kosten nauwelijks kracht. Maar voordat je hiermee mag schieten moet je eerst basis vaardigheden opdoen met het schieten van een recurve boog.